Skarb z Afryki

Skarb z Afryki

Oryginalny prezent dla siebie oraz bliskich. Skarb prosto z Afryki! Doskonały kosmetyk do pielęgnacji ciała, nierafinowany, naturalny filtr UV.

KUPUJĘ

Z przyjemnością prezentujemy Państwu sprawdzony na europejskim rynku produkt kosmetyczny. Po rocznej przerwie masło shea wraca do naszego sklepiku misyjneg. Produkt z najwyższej półki, bardzo świeży (czerwiec 2016), powstały w tradycyjny sposób. Jak przekonuje producent TEHISUMA SHEBUTTER PROCESSING CENTER w Tamale – dzięki jego produkcji znacznie wzrasta rola kobiet wiejskich w północnej Ghanie. Zaopatrując się w masło shea u nas wspierasz działalność statutową Fundacji DZIECI AFRYKI :-)

CZYM JEST MASŁO SHEA?

Masło shea (Karité, Galam) to olej z orzechów masłosza Parkii, który w temperaturze pokojowej przybiera stałą konsystencję, pod wpływem ciepła (powyżej 34 stopni) łatwo się topi przyjmując półpłynną konsystencję. Doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, odżywia ją i nawilża.

JAK STOSOWAĆ MASŁO SHEA?

Naturalny sposób wytwarzania masła powoduje, że może mieć grudki lub niejednorodną konsystencję, jednak po rozgrzaniu w temperaturze powyżej 30 stopni staje się jednorodne, dlatego przed rozprowadzeniem należy je lekko ogrzać w dłoni. Można także rozgrzać lekko w kąpieli wodnej.

Nadaje się zarówno do bezpośredniego stosowania na skórę jak i do zabiegów kosmetycznych, także jako składnik masek, odżywek lub jako balsam do masażu.

Brak jest przeciwwskazań do stosowania masła nierafinowego, nie powoduje ono żadnych skutków ubocznych. Masło shea jest bezpieczne również dla alergików, ze względu na niską zawartość białek, które indukują reakcję immunologiczną czyli uczulenie.

Ze względu na właściwości nawilżające polecane jest przede wszystkim do skóry przesuszonej, atopowej i popękanej. Ma także działanie łagodzące w przypadku wysypek, jest skuteczne przy niektórych rodzajach łuszczycy, egzemy, przy podrażnieniach po opalaniu czy innych przesuszeniach, np. spowodowanych zaburzeniami w pracy tarczycy.

Produkt można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masło shea polecane jest do pielęgnacji włosów, twarzy, dłoni, stóp.

DZIAŁANIE I SKŁAD MASŁA SHEA

Masło shea należy stosować bezpośrednio na skórę. Posiada właściwości przeciwzapalne i nawilżające. Jako jeden z niewielu tłuszczów, w postaci nierafinowanej charakteryzuje się wskaźnikiem komandogeniczności o wartości 0, czyli nie zapycha porów, a jednocześnie zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i odżywienie.

Masło jest dobrze tolerowane przez skórę, dzięki wyjątkowej kombinacji zawartych w nim kwasów tłuszczowych, przypominającej składem warstwę rogową naskórka. Wyjątkowy skład oleju z masłosza odpowiada za jego odżywcze oddziaływanie:
Allantoina przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych, przyczynia się do wygładzania blizn, wspomaga wiązanie wody przez komórki, co nadaje masłu właściwości nawilżające i regenerujące;
Witamina A przeciwdziała starzeniu się skóry, pobudzając ją do wytwarzania większych ilości kolagenu, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie wpływa na wzrost włosów;
Witamina E neutralizuje wolne rodniki, wpływając hamująco na procesy starzenia się skóry; chroni lipidy naskórka oraz włókna kolagenowe i elastynowe skóry ograniczając negatywny wpływ środowiska, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, zmiękcza i wygładza skórę; poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych, działa również wspomagająco podczas leczenia trądziku, blizn, grzybicy;
Witamina F zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, pomaga odbudować naskórek, przyśpiesza gojenie ran i odleżyn; Kwasy- linolenowy (GLA) – ma działanie profilaktyczne i lecznicze przy: podrażnionej i swędzącej skórze, egzemie, wyprysku alergicznym, trądziku łojotokowym , stanach zapalnych skóry, niektórych przypadkach łuszczycy.
Kwas cynamonowy i kwas galusowy charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, fungistatycznymi, przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Fitosterole – stanowią składnik ścian komórkowych, są bezpośrednimi prekursorami biosyntezy różnych grup steroidów (np. estrogenów, androgenów, kortykosteroidów, ekdysonów i fitoekdysonów), stymulują wzrost i procesy metaboliczne i fizjologiczne komórek (transport aktywny metabolitów), aktywują procesy immunologiczne w ludzkim organizmie oraz działają przeciwzapalnie. Kampesterol należący do tej grupy, a występujący w oleju z masłosza hamuje rozwój zapalenia stawów, spowodowany degradacją chrząstki – w Afryce masło shea stosowane jest jako środek na reumatyzm i stany zapalne stawów.

PRZYKŁADOWE SPOSOBY STOSOWANIA MASŁA SHEA

Masło shea nadaje się do wszystkich typów cery. Stosowane na twarz i usta ujędrnia i odmładza skórę powodując spłycenie zmarszczek i zapobiega powstawaniu linii mimicznych. Działanie przeciwzmarszczkowe uwidacznia się po 1-2 miesięcy stosowania, w zależności od rodzaju skóry. Olej z masłosza sprawdza się także jako podkład pod maseczki, ponieważ przyspiesza wchłanianie substancji odżywczych. Masło shea można stosować do pielęgnacji całego ciała jako balsam, regularnie stosowane ma działanie antycellulitowe, a także zapobiega powstawaniu rozstępów, dzięki właściwościom uelastyczniającym. Bardzo dobrze się sprawdza jako olejek do masażu lub składnik samodzielnie robionych peelingów. Masło shea ze względu na regenerujące, nawilżające i zmiękczające działanie bardzo dobrze sprawdza się do pielęgnacji popękanych pięt, przesuszonych łokci i kolan, a szczególnie do odżywienia dłoni po zimie. Można stosować je jako krem – pielęgnuje dłonie i skórki oraz paznokcie. Odżywia włosy suche i łamliwe: ułatwia rozczesywanie, wzmacnia, uelastycznia i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

maslo2

Zakład produkcyjny w Tamale, Ghana.